Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Ny med type 2-diabetes?

Af Bo Gandil

 


Mange spørgsmål kan trænge sig på, når du lige har fået konstateret type 2-diabetes: "Hvordan skal jeg leve med type 2-diabetes?", og "Hvad kan jeg gøre for at begrænse sygdommens indflydelse på mit liv og sundhed?"

Du kan selv gøre en stor forskel ved at spise sundt og være fysisk aktiv.

Her er svar og gode råd, på nogle af de almindelige spørgsmål om, hvad du kan gøre med type 2-diabetes:

  • Kost: Spis varieret og minimér indtaget af fedt fra dyr - både det fedt, som sidder sammen med kødet på forskellige udskæringer, fløde, fed mælk, smør og smørbare blandingsprodukter. Spis i stedet fisk og magert kød, groft brød og masser af grøntsager. Det er nemmere at få succes med en kostomlægning, hvis du ikke laver alting om på én gang, men i stedet tager det gradvist. Begynd eksempelvis med at spise flere grøntsager - gerne 6-800 gram om dagen - og fortsæt derefter med de andre råd. Er du overvægtig, bør du arbejde på et gradvist vægttab, da det vil mindste risikoen for at få komplikationer eller udvikling af sygdommen.

  • Fysisk aktivitet: Du skal bevæge dig hver dag. Det kan være at gå, løbe eller cykle en tur. Det må meget gerne være motion, men det kan også være aktiviteter som havearbejde og rengøring. Det vigtigste er, at du bevæger dig. Find den motion, du kan lide - det skal føles rart.
     
  • Realistiske mål: Sæt realistiske mål for kosten og motionen, så du kan overskue at gennemføre ændringerne. Husk at bemærke de små sejre i hverdagen, og tal om dem.

  • Rygning: Stop, hvis du kan. Rygning er en stor ekstra belastning for din krop, som din krop skal kapere sammen med type 2-diabetes. Hvis du stopper med at ryge, hjælper du din krop meget.  

  • Tænder, fødder og øjne: Husk, at bestille tid hos tandlægen, øjenlægen og fodterapeuten. Når du lever med type 2-diabetes, har du højere risiko for at få problemer med dine øjne, tænder og fødder, så du skal nu passe ekstra godt på. Det kan de sundhedsfaglige behandlere hjælpe dig med. 

  • Rejser: Hvis du passer på dig selv og følger den behandling, din læge anbefaler, kan du rejse lige så meget, som du har gjort hidtil, men måske er der lidt at tage hensyn til - eksempelvis kan det være, at din rejseforsikring skal vide besked om din sygdom, eller at du skal have et pas til din medicin. Tal med din læge eller sygeplejerske.

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål?
Bekymringer og gætterier hjælper ingen. Tal med din læge, hvis du har spørgsmål eller bekymringer i forhold til din sygdom. Din læge vil meget gerne svare på dine spørgsmål omkring din diabetes.

I linksene nedenfor kan du læse mere om type 2-diabetes og finde en video, hvor læger og sygeplejersker fortæller, hvorfor det er godt at stille spørgsmål. 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk