Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Motion i hverdagen

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Fysisk aktivitet er en vigtig forudsætning for at mindske udviklingen i din KOL. Det er vigtigt, at du bruger din krop i hverdagen og bevæger dig meget. Selvom du hurtigt bliver træt og forpustet, må du endelig holde fast i det. Over tid vil træning nemlig betyde, at du bliver mindre forpustet. 

Hvis du ikke er vant til at være fysisk aktiv, bør du begynde stille og roligt ud med træningen, når du har fået konstateret KOL. Begynd f.eks. med en gåtur i så raskt et tempo, som du kan. Brug gerne medicin, der udvider bronkierne (den blå) 15-20 minutter inden din træning. Husk, det er ikke farligt at blive forpustet. Bliver det for ubehageligt, så hold en pause til du har fået vejret igen.

Nogle er glade for at cykle på en motionscykel foran fjernsynet eller med radioen tændt. Det kan være en god løsning, hvis du keder dig, når du går eller cykler uden for. 

Selvom du ikke træner med høj intensitet, gavner det alligevel din sundhed. En gåtur i et behageligt tempo er også et bidrag til din sundhed. Gå f.eks. en tur i skoven eller parken med hunden eller gå eller cykel til supermarkedet, når du skal handle ind. Rengøring med støvsugning, vinduespudsning og gulvvask eller gravearbejde i haven er også fysisk aktivitet.

Det er en fordel at kombinere den daglige fysiske aktivitet med træning med en højere intensitet. Hvordan du træner mest effektivt i forhold til din sygdom og fysiske form, kan du blandt andet lære på KOL-rehabilitering.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk