Hvad skal jeg vide om kolesterol?

Af Henrik Rasmussen

 

Det fedt, der er i dit blod, kaldes kolesterol.

Kolesterol indgår i dine celler og i mange af kroppens vigtige funktioner.

I forhold til din sundhed er det dog vigtigt, at der ikke kommer for meget usund fedt i blodet - dit kolesteroltal må ikke blive for højt. Dit kolesterolniveau påvirkes af din kost, fysisk aktivitet og arvelige forhold.

 

Højt kolesterol er ikke i sig selv en sygdom, men det øger risikoen for, at du før eller siden bliver ramt af alvorlige hjertekarsygdomme. Hvis du ryger, bliver risikoen endnu højere. 
 

Grænserne for, hvornår dit kolesterol-niveauet udgør en risiko for sundheden, afhænger af køn, alder, rygevaner, arvelige forhold, blodtryk og om du har andre sygdomme som f.eks. diabetes eller tidligere blodprop.

 

Der findes fire forskellige tal for dit kolesterol-niveau:

  • Total-kolesterol er en overordnet værdi, der er afhængig af de andre kolesteroltal.
  • HDL-kolesterol er sundt kolsterol, som stiger, når du er fysisk aktivitet. HDL er en forkortelse for “high density lipoprotein” og kaldes også for det "herlige kolesterol", fordi det hjælper med at transportere fedt ud af blodet. 
  • LDL-kolesterol er usundt kolesterol. Du kan reducere mængden af LDL-kolesterol ved at spise sundt og være fysisk aktivt. LDL er en forkortelse for “low density lipoprotein”. 
  • TG-kolesterol er også usundt kolesterol. Det falder, når du mindsker dit indtag af sukker og alkohol. TG er en forkortelse for "triglycerid".

Kolesterolfattig kost er kost med et lavt indhold af fedt fra firbenede dyr og mælkeprodukter. Du kan reducere indholdet af kolesterol i din kost ved f.eks. at købe fødevarer med det grønne nøglehulsmærke, der altid har lavt fedtindhold. Det er også en god ide at spise fiberrig kost, fisk, grøntsager og frugt.

 

Når du er fysisk aktiv, kan du reducere andelen af usundt fedt (LDL-kolesterol) og øge andelen af sundt fedt (HDL-kolesterol) i blodet. Den bedste måde er at få pulsen op 2-3 timer om ugen. Du kan eksempelvis gå en rask tur, cykle, løbe eller lignende.

 

Nogle mennesker har et arveligt betinget forhøjet kolesterol-niveau, selv om de spiser sundt og er fysisk aktive. Hvis du har forældre, der er ramt af en hjertekarsygdom, før de er blevet 60 år, eller hvis du ved, at dine forældre eller søskende har forhøjet kolesterol, kan det være en god ide at tale med din læge om det.

 

Hvis du undlader at ryge, spiser sundt og er fysisk aktiv, skaber du de bedste forudsætninger for et lavt kolesterol-niveau og dermed et sundt hjerte.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk