Behandlere du kan møde

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Egen læge
Din egen læge vil følge dig hele tiden. Hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med din behandling, er det der du skal henvende dig. Normalt vil du komme til en årskontrol hos din læge hvert år. 

Sygeplejerske hos egen læge
Hos mange praktiserende læger vil der være en sygeplejerske der tager sig specielt af mennesker med KOL, således af nogle af kontrollerne vil være hos hende. Det sker typisk i lægehuset. 

Speciallæger
Nogle gange kan det være relevant at man henvises til en specialist i lungesygdomme, så der kan foretages nogle specielle undersøgelser og den videre behandling kan planlægges. 

Læge på ambulatoriet
Lægen du møder i ambulatoriet vil typisk være specialist i lungesygdomme og har mulighed for at tilbyde mere specialiserede behandlinger og behandlingsforløb, hvis der er behov for det. 

Sygeplejerske på ambulatoriet
Er den du typisk har mest kontakt med, hvis du er i et forløb på lungeambulatoriet. 

Træner ved sundhedscentret
Anviser øvelser til fysisk træning og øver dem igennem med dig og andre på hold. Træneren vil du typisk møde når du deltager i et sundhedstilbud om KOL i kommunen. 

Rådgivere ved sundhedscentret
Kan være diætister, fysioterapeuter, socialrådgivere osv. De kan hjælpe dig med rådgivning ud fra dine behov i forbindelse med din KOL. Dem vil du typisk møde, når du deltager i et sundhedstilbud om KOL i din kommune. 

Hjælper i hjemmet
Kan være bevilget fra din kommune til at komme at hjælpe dig i dit hjem. En hjælper kan også have opgaver i forbindelse med din KOL, for eksempel håndtering af iltapparat, hvis du bruger sådan et.

 

Mere information:

Kostråd
Den KOL-ramtes opgaver

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.