Få hjælp til rygestop

Af Henrik Prinds Rasmussen

 

Rygestop er det bedste, du kan gøre for at bremse udviklingen af KOL. 

Når man først er blevet afhængig af at ryge, kan det være svært at holde op. Nogle lægger cigaretterne fra sig fra den ene dag til den anden, mens andre bruger mange forsøg, inden det lykkes at blive røgfri. 

Selvom du synes, det er svært, er det værd at blive ved med at forsøge. Hver eneste gang du ryger, bliver dine lunger nedbrudt, og når du allerede har KOL, er det vigtigt at stoppe de ødelæggende processer, som røgen forårsager. 

Find din motivation
Det vigtigste for at få succes med et rygestop er, at du har et oprigtigt ønske om at stoppe med at ryge, for det kan være svært at stoppe med at ryge. Det kræver både opmærksomhed og energi, og det er ikke ualmindeligt, at der skal mere end et forsøg til, før det lykkes.

Lykkes det ikke første gang, så brug gerne lidt tid på at tænke over, hvad der gik galt, og hvad du kan prøve at gøre anderledes næste gang. Det kan være, at du skal prøve nogle nikotin-præparater, prøve at indføre nogle nye vaner som en kop te eller en gåtur efter måltider, eller at du skal følges med andre gennem dit rygestop. Der er mange teknikker, og det er forskelligt, hvad der virker - ofte er det en kombination af flere ting. 

Der er heldigvis mange muligheder for at få hjælp til rygestop. Du kan få hjælp via din egen læge, kommunen og private aktører som f.eks. Kræftens Bekæmpelse og Stoplinien.

 

Mere information:

Kræftens Bekæmpelse
Lungeforeningen: rygestoptilbud
Stoplinien
Det er dit liv med KOL

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C
www.kiap.dk

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk