Kostråd

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Kosten spiller en stor rolle for dig når du har KOL. Er man overvægtig vil et vægttab kunne gøre livet lettere og bedre.
Har man svær KOL vil man ofte opleve at man taber sig, blandt andet fordi man bruger så mange kræfter på at trække sit vejr. Her er det vigtigt at være opmærksom på at man holder sin vægt.
Nedenfor er nogle kostråd både til jer der ønsker vægttab og til jer der ønsker at holde vægten.

 Kostråd hvis du vil undgå at blive større eller gerne vil tabe dig:

  1. Spis mere frugt og grønt - 6 om dagen
  2. Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen
  3. Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag
  4. Spar på sukkeret - især fra sodavand, slik og kager
  5. Spar på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød
  6. Spis varieret og bevar normalvægten
  7. Sluk tørsten i vand
  8. Desuden: Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter fem-syv gange om ugen


 Kostråd hvis du vil tage på i vægt:
  1. Spis kun brød og gryn i små mængder
  2. Spis kun lidt frugt og grøntsager hver dag, da grønsager kan tage appetitten, så man ikke får spist kalorieholdig mad
  3. Spis kun lidt kartofler, ris eller pasta hver dag
  4. Spis ofte fisk og fiskepålæg
  5. Brug gerne mælkeprodukter og oste med et højt fedtindhold
  6. Vælg kød og pålæg med et højt fedtindhold, gerne over 12 procent fedtindhold
  7. Brug gerne smør, plantemargarine, olie, mayonnaise og nødder
  8. Forkæl gerne dig selv med gode nærende ting.
  9. Desuden: Fysisk træning

 

Mere information:

Hvad kan du gøre selv
Motion i hverdagen
Helbredsprofilen
Lungeforeningen om kostråd

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.