KOL for pårørende

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Når ens nærmeste bliver ramt af KOL vil det uvægerligt berøre alle omkring den KOL-ramte. Derfor er det så vigtigt at tale om hvordan I hver især tænker, at livet fremover skal foregå. Den lungesyge skal måske også selv erkende at der er ting man ikke kan mere. Denne erkendelse kommer blandt andet gennem samtale med andre.

Ofte vil man som pårørende påtage sig mange ting, så livet kan fortsætte som hidtil, men det er måske ikke den bedste løsning. Snak om hvordan i fordeler rollerne, så din partner, der har KOL, bidrager så meget som muligt derhjemme. Tag ikke alt ansvaret. Selvom der er behov for hjælp og støtte, skal den lungesyge selv tage det meste af ansvaret.

Snak om hvordan du som partner/pårørende skal reagere, når der kommer symptomer som f.eks. åndenød. Tal om hvad du skal gøre og ikke gøre, så I begge er så trygge som muligt, når først situationen opstår.

Hvis du ikke lever sammen med den KOL ramte, kan det være aktuelt at kigge på, hvad der er vigtigt, når man skal ses.

Lav noget som ikke handler om KOL.

Lungeforeningen har lavet en guide med tips til, når du skal være sammen med en lungesyg. Du finder den her: https://www.lunge.dk/guide-paaroerende-pas-paa-dig-selv.

Se video hvor KOL-ramte fortæller om, hvordan sygdommen påvirker forholdet til familie og venner her.

 

Mere information:

På besøg med åndenød
Lungeforeningen: Sådan kan du og dine kære blive et godt team

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.