Kan du gætte dit blodsukker?

Af Lene Jæger Klausen

 

Lær dit blodsukker-niveau at kende og få bedre kontrol med din type 2-diabetes og sundhed.

Når du lever med type 2 diabetes, får du typisk målt dit langtidsblodsukker hos lægen i forbindelse med dine ordinære kontroller. Langtidsblodsukkeret er et gennemsnit af dit blodsukker gennem 3 måneder, og det kan hjælpe med at vurdere effekten af den medicinske behandling, du får.

Til gengæld er det svært for de fleste af os at vurdere indsatsen af vores livsstilsændringer ud fra et gennemsnitstal fra 3 måneder. Derfor kan du med fordel supplere de ordinære kontroller med selv at måle blodsukker i perioder, så du får et godt indblik i effekten af dine valg i det daglige.

Når du måler dit blodsukker flere gange i løbet af dagen, får du et indblik i, hvordan din kost og motion påvirker din krop og sygdom her og nu. Hvad er effekten eksempelvis af at spise 100 gram søde vindruer eller et æble? Hvor stor en forskel gør det, hvis du går en frisk tur på 20 minutter efter aftensmaden? Hvor stor er forskellen på at drikke et glas vin eller øl til aftensmaden sammenlignet med vand?   

Målet er ikke, at du aldrig mere skal unde dig selv en kage eller en kold øl. Målet er at give dig indblik i den effekt de forskellige valg af kost og motion har på din sygdom og sundhed. Dermed vil du kunne træffe nogle bevidste valg og evt. vælge nogle af de usunde ting fra, der betyder mindst for dig fra i hverdagen.

Mål kun til du kender din sundhed og sygdom

Når du lever med type 2-diabetes er der ingen grund til at måle dit blodsukker flere gange dagligt i lange perioder. Til gengæld kan det være en meget effektiv metode til at lære din krop og din sygdom at kende – særligt hvis du ikke bare måler, men også gætter og noterer dine målinger ned. Det kan du eksempelvis gøre i forbindelse med:

  • At du lige har fået stillet diagnosen.
  • At du ikke er tilfreds med langtidsblodsukkeret, når du er til kontrol.
  • At du begynder på en ny medicinsk behandling og gerne vil lære effekten at kende.
  • Perioder med stress, sorg, forelskelse eller ferie, hvor hverdagens rutiner kan være forstyrrede.   

Sådan gør du det mest effektivt

Når du måler dit blodsukker i forbindelse med type 2-diabetes, er det vigtigste, at du lærer din krop, din sygdom og sammenhængen med din livsstil at kende. Det gør du mest effektivt ved først at gætte på, hvad dit blodsukkertal er og derefter at måle.

For at gøre det nemt for dig, er der adgang til en særlig funktion i Min Læge-app’en, hvor du både kan indtaste dit gæt, notere evt. særlige forhold du mener er relevante samt indtaste det målte blodsukker. Dermed kan du både se, hvor god din kropsfornemmelse er, samt følge din udvikling.   

Når du gennem en uges tid har kunnet gætte dit blodsukkertal, har du en god fornemmelse for din krop og/eller effekten af din kost og livsstil, og du kan stoppe med at måle regelmæssigt.    

Gentag gerne testen med mellemrum – særligt hvis der sker ændringer i dit liv. Du kan også gøre det til en vane at gætte og måle blodsukker en uge eller to om året, så du fastholder opmærksomheden uden at være tvunget til altid at foretage målinger. 

Kom godt i gang

Har du endnu ikke en forløbsplan for din type 2-diabetes, så tal med din læge om at blive oprettet næste gang, du er til kontrol. Først når du er oprettet med en forløbsplan med mål for din behandling af type 2-diabetes, kan du få adgang til funktionen i Min Læge-app’en.

Derudover har du behov for et apparat til at måle dit blodsukker. Det kan fås i håndkøb på apoteket, og her kan du også få vejledning i brugen og købe de små strimler, som skal stikkes ind i apparatet med en bloddråbe på. I nogle tilfælde kan der være mulighed for at få tilskud – tal evt. med din læge eller din kommune, hvis du har behov for økonomisk hjælp.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk