Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

God behandling giver gode fremtidsudsigter efter blodprop

Af Lene Jæger Klausen

 

En blodprop i hjertet er en alvorlig sag. Men når du følger din læges anvisninger og både gør brug af medicinsk behandling og vælger en sund livsstil, så forbedrer du dine fremtidsudsigter væsentligt. Det viser ny forskning fra Hjerteforeningen.

7 ud af 8 af de mennesker, som hvert år overlever en blodprop i hjertet og kommer igennem det første år uden komplikationer, lever fortsat 5 år efter deres første blodprop – og det er gode nyheder.

For 20 år siden var dødeligheden blandt patienter over 65 år med blodprop i hjertet 18,5 procent efter fem år. I dag er tallet 12,5 procent. Og er du yngre end 60 år, så er din risiko helt nede på 2,5 %. Det bliver betegnet som en markant forbedring af forskerteamet bag undersøgelsen og kan både tilskrives bedre medicinsk behandling og den indsats, som mange patienter yder i dagligdagen i form af sundere kost, mindre salt og mere motion.

Bedre medicinsk behandling og sundere livsstil

I samme periode er det blevet mere udbredt at behandle med kolesterolsænkende medicin og udføre ballonbehandlinger, men én af forskerne bag undersøgelsen, Daniel Mølager Christensen, ph.d.-studerende i Hjerteforeningen, mener også, at patienternes egen indsats for at leve et mere hjertesundt liv kan være en del af forklaringen.

Kost og motion har i andre undersøgelser vist en positiv effekt på mennesker med hjertekarsygdomme. Når patienter selv er opmærksomme på at undgå røg, motionere og spise sundt, kan det være med til at mindske risikoen for komplikationer og yderligere blodpropper.

Både Hjerteforeningen og kommunerne har tilbud, der hjælper mennesker med hjertekarsygdomme med at komme godt i gang med en sundere livsstil. Derudover kan du her på Forløbsplaner.dk selv følge med i resultaterne af de prøver, som dit lægehus tager for at følge din sygdom.  

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk