Skab vinterhygge med godt indeklima

Af Lene Jæger Klausen

 

Selvom det er godt for humøret og livskvaliteten at skrue op for hyggen på de lange mørke vinteraftner, så er det ekstra godt, hvis du samtidig passer godt på indeklimaet – ikke mindst hvis du lever med KOL.

Det er en kold tid, vi lever i, og mange holder af at krybe sammen under tæpper med varm te, en god bog og levende lys i stager. De levende lys er dog ikke så hyggelige for dit indeklima. Lever du med KOL, kan det være direkte uhyggelige med anfald af åndenød og hoste. Lige nu, hvor mørket er tættest i Danmark, og mange kan mærke, at priserne stiger på alt fra varme til mælk og biografture, kræver det lidt ekstra opmærksomhed, hvis det ikke skal være dit indeklima – og dermed dit helbred – som betaler regningen.

Du kommer heldigvis langt med nogle få enkle greb.

Gør de levende lys elektriske

Stearinlys udleder små partikler, der forurener luften omkring dig, så selvom det er hyggeligt med de flakkende flammer, så er de også kilde til et dårligt indeklima. Heldigvis er der i dag små LED-lys, formet som fyrfadslys som gode alternativer. Du fås endda med en hyggelig flakkende flamme, så man næsten ikke bemærker forskellen. Sværger du til levende lys, er der tests, som tyder på, at soyalys af god kvalitet forurener væsentligt mindre end de fleste andre alternativer.

Undgå fugt i din bolig

Du kan ikke undgå, at der bliver dannet fugt i din bolig. selv din udånding er en kilde til fugt. Men du kan gøre meget ved at være opmærksom på at tænde emhætten, når du laver mad, lufte grundigt ud og tørre vand af efter bad, og bruge tørretumbler, hvis du ikke har mulighed for at tørre tøjet udendørs. Høj luftfugtighed er i sig selv til gene, når du lever med KOL, men derudover kan fugt i boligen også føre til, at der dannes skimmelsvamp, hvilket igen gør indeklimaet dårligere og belaster dine lunger.

Hav samme temperatur i alle rum

Er der forskel på temperaturen mellem dine forskellige rum, er der risiko for, at der dannes kondensvand. Ligesom når du tager en kold flaske vand ud af køleskabet, og der dannes vand på ydersiden af flasken. Læg gerne mærke til, om der er fugt i dine vinduer, eller om der er vægge, som føles kolde og klamme. Sørg for ikke at have store møbler placeret direkte op af ydervægge – specielt hvis isoleringen ikke er i top, da øger risikoen for, at du får problemer med kondensvand. 8-10 centimeters afstand mellem møbel og væg kan gøre en stor forskel.  

Luft ud – kort, godt og ofte

Har du kun lyst til at gøre en enkelt god ting for dit indeklima, så lad det være dette: Luft ud – kort, godt og ofte. Åben gerne døre og vinduer på vid gab i alle rum i 5 -10 minutter 3-4 gange om dagen. Hver morgen efter badet, efter aftensmaden og inden du går i seng. Er du hjemme hele dagen, så luft også ud midt på dagen. Bor du med vinduer ud til en hovedtrafikåre, bør du undgå myldretid eller om muligt kun vælge de vinduer og døre, som vender væk fra vejen. På samme måde er det værd at minimere eller undgå udluftning midt på dagen i pollensæsonen, hvis du har problemer med pollen.

Når du lufter ud kort og intensivt, får du skiftet luften i din bolig, uden du får kølet vægge og møbler så meget ned, at der er risiko for kondens. Forurening og partikler i luften bliver blæst ud og du får en renere luft ind. Bor du i en moderne bolig med et godt ventilationsanlæg, kan du glæde dig over, at anlægget klarer opgaven for dig, men vær opmærksom på, at få skiftet filtrene i dit ventilationsanlæg regelmæssigt, så du altid får ren luft ind i din bolig.      

Gør dit hjem rent og pænt

Udover at støv holder på fugt og forurening i din bolig, så kan støvet i sig selv også genere dine luftveje. Derfor er det en god idé at holde dit hjem rent. Undgå at rod hober sig op som gemmesteder for støv og anden luftforurening, og skift gerne dit sengetøj mindst en gang om ugen. Brug rengøringsmidler og sæbe uden parfume og unødvendig kemi. Sidegevinsten ved et hjem der er ryddeligt og rent er desuden, at det er meget hyggeligere og mere afslappende at være der – spørg bare Marie Kondo.   

Gevinster ved et godt indeklima

Et godt indeklima giver dig bedre velvære, når du opholder dig indendørs. Du vil blandt andet kunne opleve, at du får en bedre nattesøvn, at du får nemmere ved at trække vejret, når der ikke er noget i luften som generer dine slimhinder unødigt, ligesom du vil kunne mindske risikoen for hosteanfald og åndenød. Når du skifter et dårligt indeklima ud med godt med frisk luft, vil du også opleve at have mere energi og en bedre koncentration.

God fornøjelse!

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk