Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Kan jeg træne udendørs i februar, når jeg har KOL?

Af Lene Jæger Klausen

 

Selvom vintrene er blevet mildere i de senere år, er februar alligevel en kold måned – ofte den koldeste på hele året, og det kan genere mennesker med KOL. 

Rygestop og træning er de to vigtigste ting, du selv kan gøre for at bremse forværringer af KOL. Træning udendørs med høj puls, kan være med til at træne dine lungers kapacitet og effektivitet – men i årets kolde måneder kan det også være en udfordring, for kold luft kan genere lungerne og give ubehagelige anfald. Er du kommet godt i gang med din træning, er det vigtigt, at du ikke stopper igen, og derfor kan det være en god idé at overveje dine muligheder for træning i årets koldeste måneder, hvis du er vant til at træne udendørs.

  1. Kan du flytte træningen indenfor? Hvis du har gjort det til en god vane at gå, løbe eller cykle, så vil mange fitnesscentre have de samme muligheder til dig – bare indendørs. Tag evt. en tablet med som underholdning, når du nu går glip af naturen og landskabet. 
  2. Vælg helt andre fysiske aktiviteter, når det er koldt udenfor. I stedet for at lave det samme indendørs, som du tidligere lavede udendørs, kan du også afprøve andre motionsformer. Dans, gymnastik, floorball og svømning kan være ideer. Mange idrætsforeninger har et bredt udbud af aktiviteter i de lokale idrætshaller – flere af dem tilbyder også motion i dagtimerne, hvor alle kan være med uanset skavanker. Det vigtigste er, at du er aktiv – det bedste er, hvis du får pulsen op, bliver forpustet og styrker dine muskler.     
  3. Vil du meget gerne træne udendørs – også når det er koldt – kan du forsøge, om en længere og langsom opvarmning minimerer generne, så du får varmet kroppen godt og langsom op, inden du begynder at hive efter vejret med en høj puls.
  4. Træk vejret gennem næsen og et halstørklæde. Det er især udsvingene i temperaturerne, som giver anledning til ubehaget. Når du trækker vejret gennem næsen og et halstørklæde, bliver luften varmet en smule mere op, inden den kommer frem til lungerne og det kan være med til at mindske generne. 
  5. Tal med dit lægehus om din medicin. Nogle gange kan det hjælpe at regulere på din medicin – evt. tage en forebyggende dosis, inden du træner udendørs. 

Træning gør en stor og positiv forskel for din behandling af KOL, så det er vigtigt, at du ikke bare holder op med at træne, når det er koldt og vådt udenfor. Ikke mindst fordi forskning viser, at det gør en positiv forskel, at du bliver ved med at træne. Mennesker med KOL, der har trænet i 10 uger klarer sig eksempelvis bedre end mennesker, der kun har trænet i 4 uger. Og stopper du med at træne, aftager den gavnlige effekt, du har bygget op. Derfor kan det godt betale sig at investere tid og energi i at finde en træningsform, som passer til dig i vinterhalvåret. 

 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk