Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Hvorfor er fisk vigtig for sundheden?

Af Henrik Rasmussen

 

Når man bliver ramt af kronisk sygdom, bliver det ekstra vigtigt at leve sundt, så kroppen styrkes til den ekstra belastning, en sygdom vil være på trods af behandling og lægebesøg.  

 

De fleste er enige, om at det i den forbindelse er vigtigt at spise sundt. Men hvorfor er fisk egentlig så sundt, og kan man servere fisk, hvor man både bliver mæt og får noget mad, der smager godt? 

 

Fisk kan noget andre fødevarer ikke kan

Det helt særlige ved fisk er indeholdet af lange omega 3 fedtsyrer. Omega 3 fedtsyrer bidrager positivt til flere af kroppens funktioner, men kroppen er ikke selv i stand til at producere omega 3-fedtsyrer. I stedet skal de tilføres via kosten. Her spiller fede fisk en særlig rolle, fordi de bidrager med langkædede omega-3 fedtsyre (EPA og DHA) i modsætning til de vegetabilske omega 3-fedtsyrer, der kommer i kortere kæder (ALA) og kræver en mere kontrolleret kost.

 

De lange omega 3 fedtsyrer fremmer sundheden ved blandt andet at: 

  • Sænke blodtrykket
  • Øge også blodkarrenes elasticitet
  • Sænke risikoen for blodpropper
  • Reducere triglycerider i blodet (usundt kolesterol) 
  • Reducere visse inflammatoriske tilstande

Derudover indeholder fisk også D-vitamin, jod og selen, der er andre vigtige næringsstoffer til kroppen, som er sparsomme i andre fødevarer. 

 

Kan jeg tage et kosttilskud i stedet? 

Hvis du ikke bryder dig om fisk, kan du i stedet vælge at spise omega 3 som kosttilskud. Men forskning tyder på, at kosttilskud slet ikke har samme gavnlige effekt, som når du spiser fisk, så det er en langt bedre ide at gøre fisk til en del af din hverdagskost. 

 

Det anbefales, at man spiser ca. 350 gram fisk om ugen - heraf skal ca. 200 gram være fed fisk som sild, makrel, laks og ørred.

 

Kan jeg blive mæt? Og kan det smage godt? 

Hvis du ikke er vant til at spise så meget fisk, er det en god ide at begynde med noget nemt. Det kan være en god idé at begynde med fisk uden ben og uden for meget smag af fisk. Laks, makrel og sild er alle fede fisk, som fås i forskellige kolde og krydrede versioner lige til at spise på en rugbrød. Ofte er smagen af fisk overdøvet af marinader og krydderier, når du vælger denne løsning. 

 

Nogle mennesker har brug for tid til at vænne sig til en ny smag eller konsistens, inden det føles trygt og godt at spise fisk. Har du det sådan, kan du begynde med at servere fisk som forret flere gange om ugen, så du kun får en lille smule fisk ad gangen, til du har vænnet dig til den nye spise.

 

Er du helt uvant med fisk, så giv dig selv god tid til at gå på opdagelse i de forskellige muligheder. Fisk fås i mange forskellige variationer og kan tilberedes på mange forskellige måder, så selvom du ikke bryder dig om den første fisk, du smager, er der god grund til at smage på flere forskellige slags, inden du giver op.    

 

Synes du, at det er svært at blive mæt, når du spiser fisk, kan det være en god idé at spise din fisk til frokost, eller server din fisk sammen med grove grøntsager, kartofler og groft brød, som ligger lidt tungere i maven. 

 

Hjerteforeningen har mange gode forslag til opskrifter og mere information om fisk, som du finder link til her på siden

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk