Hvordan sænker jeg mit kolesterol?

Af Henrik Rasmussen

 

Hvis du har et for højt kolesterol-niveau, kan du sænke det med en sund livsstil:

- Stop med at ryge, hvis du gør det
- Motioner
- Spis sundt

Hvis det ikke sænker kolesterol-niveuaet tilstrækkeligt, kan du få medicin, der sænker det yderligere.

Grænserne for, hvornår et kolesterol-niveau er for højt, afhænger af køn, alder, rygevaner og blodtryk. Dit lægehus vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, om dine værdier er normale. Hvis dit lægehus vurderer, at dit kolesterol-niveau er for højt, er der flere ting, du selv kan gøre.  

Rygestop: 

Det bedste, du kan gøre for at sænke dit kolesterol-niveau, er at stoppe med at ryge, hvis du er ryger. 

Der er flere gode muligheder for at få succes med et rygestop. Tal gerne med dit lægehus om et rygestop, så du kan drage nytte af deres erfaringer og viden. 

Udover rygestop er fysisk aktivitet og sund kost lige vigtige faktorer for din hjertesundhed.

 

Sund kost:

Kolesterolfattig kost er kost med et lavt indhold af fedt fra firbenede dyr og mælkeprodukter. Du kan f.eks. købe fødevarer med det grønne nøglehulsmærke, der altid har lavt et fedtindhold. Det er også en god ide at spise fiberrig kost, fisk, grøntsager og frugt.

Gode, enkle kostråd til dig med et højt kolesterol-niveau er: 

  1. Spis mindre fedt 
  2. Spis især mindre fedt fra firbenede dyr
  3. Spis kostfibre, især fra havre
  4. Spis frugt og mange grøntsager
  5. Spis gerne 30 gram nødder dagligt
  6. Spis mindre sukker og begræns alkohol - især hvis du har et højt niveau af triglycerid/TG-kolesterol

 

Fysisk aktivitet:

Når du er fysisk aktiv, kan du reducere andelen af usundt fedt (LDL-kolesterol) og øge andelen af sundt fedt (HDL-kolesterol) i blodet. Du skal være fysisk aktiv med høj puls 2-3 timer om ugen. Du kan eksempelvis gå en rask tur, cykle, løbe eller på anden måde få pulsen op.


Du kan have et forhøjet kolesterolniveau, selvom du lever sundt 

Nogle mennesker har arveligt forhøjet kolesterol. Selv om de spiser sundt, er ikke-rygere og er fysisk aktive, bliver kolesterol-niveuaet i blodet for højt. Hvis du har forældre, der har fået en hjertekarsygdom, før de er blevet 60 år, eller hvis du ved, at dine forældre eller søskende har forhøjet kolesterol, kan det være en god ide at tale med dit lægehus om det.


Højt kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, og du kan ikke mærke, om dit kolesterol-niveau normalt eller for højt. Et højt kolesterolniveau og rygning øger risikoen for åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Derfor kan det være relevant at måle dit kolesterol-tal i en blodprøve. 

  

Hvis du har et normalt eller lavt kolesterol-niveau, kan du fastholde det ved at fortsætte med gode vaner. Er dit normale eller lave kolesterol-niveau skabt af kolesterolsænkende medicin, kan det være en god idé at fastholde behandlingen. Tal altid med dit lægehus, inden du evt. ændrer i din behandling.

 

 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk