Hjertesygdom og arbejde

Af Henrik Rasmussen

 

Selv om du har en hjertesygdom eller forhøjet blodtryk, må du gerne fortsat arbejde. Også selv om du har et fysisk krævende arbejde. Faktisk er fysisk arbejde sundt for hjerte og kredsløb og virker på kroppen som motion.

 

Hvis du oplever, at du bliver besværet af dit arbejde, er det en god ide at lægge mærke til, om der er tale om almindelige fysiske symptomer som ved motion, eller om der er tale om overbelastning.

 

Oplever du hurtigere puls, hurtigere åndedræt og varme i kroppen uden smerter eller ubehag, er det normale symptomer på, at kroppen arbejder ligesom ved motion, og det er i udgangspunktet sundt for din krop.

 

Hvis du derimod oplever udmattelse, svimmelhed, smerter eller trykken for brystet, kan det være tegn på overanstrengelse. 

 

Oplever du trykken for brystet eller udstrålende smerter i halsen eller venstre arm, mens du er fysisk aktiv, kan det være tegn på åreforkalkning omkring hjertet. I de tilfælde bør du kontakte din læge, også selv om smerterne forsvinder, når du ikke længere er fysisk aktiv.

 

Hvis smerterne fortsætter i hvile, kan det være tegn på en blodprop i hjertet, og du bør ringe 112 for at blive behandlet så hurtigt som muligt.

 

Langt de fleste mennesker med forhøjet blodtryk og hjertesygdom kan dog arbejde helt normalt og behøver ikke tage særlige hensyn til hjertet i arbejdet.

Hvis du alligevel oplever, at der er problemer med at udføre dit vanlige arbejde, kan du tale med din arbejdsgiver om det. Hvis du har fysiske symptomer på overanstrengelse eller forværring af dit helbred, kan du tale med din læge om det.

 

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.