Det er dit liv med KOL

Af Henrik Prinds Rasmussen

 

KOL er en kronisk sygdom, og der er på nuværende tidspunkt ingen mulighed for at blive helbredt. Men der er mulighed for, at du bremse sygdommen og mindske dens udvikling - eller du kan få den til at udvikle sig hurtigere end nødvendigt. 

Det er din krop, og det er dig, der bestemmer, hvordan du vil håndtere din sygdom. Det betyder også, at det er dig, der bestemmer, hvilken behandling du vil følge.

Der er mulighed for at dæmpe symptomerne på KOL både gennem livsstilsændringer og medicin. Din praktiserende læge kan beskrive fordele og ulemper ved forskellige typer af behandling og dermed hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er rigtigt og vigtigt for dig. Men det er kun dig, der kan vælge at følge en behandling, eller lade være. 

Hvis du ikke forstår eller er enig i din læges behandlingsforslag, er det vigtigt, at du taler med lægen om det. 

Det kan også være, at du synes, at det er svært at følge din behandling - fortæl din læge, hvad der er svært, så du enten kan få en bedre vejledning eller få tilbud om en anden behandling, som passer bedre til dig. 

Hvis der er ordineret medicin, som du ikke tager, er det afgørende, at du fortæller din læge om det, så lægen har det rigtige udgangspunkt at vejlede dig ud fra.

 

Mere information:

Lungefunktionstal forklaret
Videoinstruktioner til medicin
Lungeforeningen - en patientforening
Film om medicin fra Lungeforeningen
Om motion fra lungeforeningen
Bivirkninger - hvad skal jeg gøre?

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.