De 3 bedste ting, du kan gøre for dit hjerte

Af Henrik Rasmussen

 

Det vigtigste, du kan gøre for dit hjerte, er at drage omsorg for dig selv og dit helbred. Du passer bedst på din krop ved at have gode vaner i hverdagen.

De 3 bedste ting, du kan gøre for din krop, er at være ikke-ryger, spise sundt og være fysisk aktiv.

 

Rygning:
Hvis du ryger, er et rygestop det allermest effektive, du kan gøre for at reducere din risiko for hjertesygdom.

Hvis du ryger ca. 20 cigaretter om dagen og stopper med at ryge, kan du halvere din risiko for at få blodprop i hjertet i løbet af 1 til 2 år. Men faktisk begynder de gavnlige effekter allerede efter 20 minutter med, at din puls og dit blodtryk normaliseres.  

Tobaksrøg har skadelig virkning på alle kroppens celler. 

Den største skadevirkning skyldes forandringer på indersiden af kroppens blodårer. Det fører til åreforkalkning og nedsat blodtilførsel til kroppens organer og hjertekarsygdom. 

Derudover øger tjærestoffer i tobak risikoen for kræft og lungesygdommen KOL. 

Udover rygning er sund kost og motion to vigtige faktorer, for en hjertesund livsstil.  

 

Sund kost:

Kolesterolfattig kost er kost med lavt indhold af fedt fra firbenede dyr og mælkeprodukter. Du kan f.eks. købe fødevarer med det grønne nøglehulsmærke, der altid har lavt fedtindhold. Det er også en god ide at spise fiberrig kost, fisk, grøntsager og frugt. Når du spiser mindre fedt fra dyr, tilføres blodkarrene i kroppen mindre fedt, og dit kolesteroltal falder til gavn for din sundhed.

 

Fysisk aktivitet:

Ved at være fysisk aktiv kan du reducere andelen af usundt fedt (LDL-kolesterol) og øge andelen af sundt fedt (HDL-kolesterol) i blodet.

Den bedste måde er at få pulsen op med fysisk aktivitet 2-3 timer om ugen. Du kan eksempelvis gå en rask tur, cykle, løbe eller lignende. Det vigtige er, at du får pulsen op.

 

Det er dine gode vaner i hverdagen, der har størst betydning for, at du bliver ved med at have et sundt hjerte. Hvis du allerede har, eller hvis du arbejder på at få gode vaner med sund kost og motion, er det vigtigt, at det bliver en del af din hverdag og ikke kun en kort kur. Du skal holde fast i de nye vaner for at bevare et sundt hjerte og mindske risikoen for forværringer, hvis du allerede har udfordringer med din hjertesundhed.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk