Den første tid med type 2-diabetes

Af Bo Gandil

 

Når du har fået konstateret type 2-diabetes, er der nye vilkår for dit liv, som du skal forholde dig til. Du kan selv gøre meget hjemme i hverdagen, mens dit lægehus og andre behandlere kan hjælpe dig med målinger, rådgivning og behandling.

Dette kan du selv gøre:
Sund kost og fysisk aktivitet gør en stor forskel for, hvor godt du lever med din type 2-diabetes. 

  • Kost: Det er vigtigt at spise fedtfattigt, varieret og ikke for meget. Det er rigtig godt at spise masser af grøntsager og frugt, fisk og fuldkornsprodukter. Det er desuden en fordel at vælge kød og mælkeprodukter med lavt fedtindhold.
  • Fysisk aktivitet: Hvis du er fysisk aktiv, kan du påvirke dit blodsukker, blodtryk og kolesterol i en positiv retning. Det er alle forhold, der er vigtige for, om du lever et godt liv med type 2-diabetes. Regelmæssig fysisk aktivitet kan derfor betyde, at du har brug for mindre medicin og får færre gener af din sygdom.

Dette kan dit lægehus og andre behandlere hjælpe dig med:
Din egen læge eller sygeplejerske i dit lægehus vil sørge for at kontrollere blodtryk, kolesterol og blodsukker regelmæssigt. Hvis der er behov for medicin, vil lægehuset også sørge for det. Ud over at blive fulgt i lægehuset, vil du også få tilbudt kontrol ved øjenlæge og fodterapeut.

 

 

 

 

 

Har du spørgsmål?
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
J.B. Winsløws Vej 9A, stuen
5000 Odense C

Om forløbsplan

Forløbsplanen giver patienter adgang til information om deres kroniske sygdom. Hensigten med forløbsplanen er, at sikre overblik og viden om eget forløb og behandling.

Forløbsplan er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds og Ældreministeriet og Praktiserende Lægers Organisation.