Boost din sundhed med ”Hvid januar”

Af Lene Jæger Klausen

 

I Danmark har vi tradition for at fejre mange af vores højtider med mad og alkohol – og her er jul og nytår ingen undtagelser. Og det er vel at mærke ofte den fede og søde mad, som bliver skyllet ned med flere genstande.

I januar er der til gengæld højtid for at komme tilbage til nogle sundere vaner. For mange er det blevet en tradition at holde ”Hvid Januar”, hvilket vil sige en måned uden nogen former for alkohol. Og hos dem, der har fået et par ekstra kilo ind på sidebenene hen over julen, er der også nogle, som også udelukker ”hvide madvarer” som sukker, hvide former for brød og pasta samt fløde, smør og andre fede mælkeprodukter.

Det gode ved at indføre en ”hvid januar” er, at det giver dig mulighed for at mærke, hvad alkohol og evt. også de mange usunde madvarer gør ved din krop og din sundhed. Derudover får du brudt mange usunde vaner. Plejer du at få et glas vin eller en øl til maden, vil det måske føles tomt og tamt i de første dage uden alkohol. På samme måde kan det føles som et savn i de første dage, når du fravælger kage og andet sødt til din kaffe om eftermiddagen og aftenen, men du vil hurtigt vænne dig til det – og sikkert opleve, at du får mere energi til at lave noget andet, end at slappe af foran fjernsynet om aftenen.

Her får du 5 tips, der kan gøre det nemmere at holde ”Hvid Januar”

  1. Træf en beslutning! Det er det allervigtigste du kan gøre. Hvis du ikke er helt sikker på, at du vil fravælge alkohol og evt. andre usunde fødevarer, vil du have en indre diskussion med dig selv, hver gang muligheden for alkohol og evt. sukker byder sig. Erfaringer viser, at vi bliver mentalt trætte af disse indre samtaler, og det tærer på viljestyrken. Træf derfor beslutningen en gang for alle.
  2. Lav en liste med ting, du gerne vil gøre. Alkohol, sukker og fed mad kan have en beroligende effekt. Udover at du i begyndelsen kan føle et savn og en rastløshed over, at du ikke drikker og spiser usundt, kan den sundere kost også give dig mere energi. Derfor er det en god idé at lave en liste med de ting, du gerne vil gøre mere af. Det kan være motion, oprydning i skuffer, spille med familien eller kreative projekter. Det vigtige er, at du finder noget godt at bruge energien på, så det ikke bliver en frustration, at du nu har energi til mere.   
  3. Lav en plan for, hvad du vil sige, når du bliver budt. Vi mennesker er sociale væsner, og derfor har vi en tendens til at tilpasse os vores ”flok” – det vil sige venner, familie og kolleger. Når du pludselig gør noget andet i sociale sammenhænge, vil det ikke være usædvanligt, hvis der er nogle, som spørger en gang eller to, om du ikke skal have ”bare en enkelt”, ligesom du kan blive mødt med udsagn, som ”det nytter ikke noget, når det bare er en måned”, eller ”nu skal man heller ikke blive fanatisk”. Ved du ikke, hvordan du vil reagere på omverdens reaktion, kan det være nemt at falde ind i flokkens vaner og bryde med løftet til dig selv om at takke nej. Husk, du behøver ikke at retfærdiggøre dit valg eller overbevise andre. Det er ok bare at sige ”Nu prøver jeg det lige – jeg tager nok ikke skade af at være lidt sundere i en måned”. På den måde undgår du, at der skal komme en diskussion ud af det.
  4. Lav en plan B. Har du udsigt til situationer, hvor du tror, det kan blive svært? Det kan være den første fredag aften, hvor der er lækker mad på tallerkenen og vand i glasset. Synes du, at det bliver for trist, så prøv evt. at drikke juice, alkoholfri vin eller en af de nye alkoholfri safter, der er kommet frem i de senere år. Når du har en plan B til de situationer, hvor du synes, det er svært, er det nemmere at holde fast.
  5. Vær nysgerrig. Hvad oplever du egentligt, når du bryder med dine vaner og lever sundere? Bliver du rastløs? Hvad kunne det være interessant eller gavnligt at bruge den nye energi på? Bliver du irritabel? Over hvad? Og kan du gøre noget, som gør dig mindre irritabel – eller måske endda glad? Sover du bedre om natten? Hvordan er det at vågne med mere energi? Og hvordan kan du falde ned efter en travl uge på arbejdet, hvis du ikke må drikke et glas vin eller tre? Nogle gange har vi så travlt med vores liv, at vi glemmer at opleve dagene, og så bliver alt det, der falder uden for vores almindelige rutiner til irritation og frustration, men det kan også være begyndelse på noget nyt, hvis du møder det med nysgerrighed.

Rigtig god fornøjelse med en hvid januar. Og husk, at det vigtige er at få nulstillet dine vaner – ikke at du følge kalender måneden, så kom du ikke i gang fra begyndelsen af måneden, kan du bare gå i dag i dag.     

  

 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk